Planten maken geurstoffen die de plant beschermen tegen schimmels en bacteriën. Aromatherapie maakt gebruik van deze essentiële oliën, die ook wel etherische oliën genoemd worden. Deze etherische oliën verdampen heel snel en hebben invloed op lichaam en geest. Elke plant heeft zijn eigen natuurlijke vibratie, zijn eigen energieveld. Wij maken gebruik van deze trillings-energie. Wij maken gebruik van de levenskracht van de plant.

Ziekte is namelijk een verstoring van de vibraties.

De plant maakt aroma’s door koolzuur op te nemen uit de lucht en water uit de grond. Onder invloed van zonlicht maakt het chlorofyl, zuurstof, koolhydraten, suikers en ingewikkelde verbindingen waaronder etherische oliën. Dat heet fotosynthese.

Essences van de plant worden geproduceerd in kleine vetkliertjes in:

 • de stam
 • stengel
 • bladeren
 • bloemen
 • zaden
 • vruchten
 • hout
 • bast
 • hars

Door de plant te persen en te verhitten, vindt destillatie plaats. Sommige oliën worden gewonnen door persing van de schil (citrusoliën) of door extractie waarbij gebruik gemaakt wordt van een oplosmiddel. Deze methode heet ‘absolue’ ( b.v. vanille)

In Egypte ,ongeveer 5000 jaar geleden, is er ook bewijs gevonden van het gebruik van parfum en cosmetica met etherische oliën.

Begin 1900 werden in ziekenhuizen rozemarijn en tijm gebrand om te desinfecteren.

Aan het einde van de 19e eeuw ontdekte de Franse scheikundige Gattefossé bij toeval de helende kracht van lavendelessence. Hij had zijn hand in een kom lavendelolie gestoken nadat hij zich gebrand had. De brandwond genas heel snel, zonder litteken. Verder onderzoek naar oliën bracht de naam aromatherapie.

 

Hoe werkt aromatherapie?

Eigenlijk is het woord ‘aromatherapie’ een beetje misleidend. Het suggereert dat de genezing alleen via het reukorgaan plaats vindt. Maar etherische oliën worden ook via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. De oliën werken op het gehele lichaam en alle organen.

Reukzenuwen zijn het enige deel van het lichaam die in direct contact staan met de buitenlucht. Het is het zintuig dat het snelst reageert. Er komt een geur en er vindt een direct contact plaats tussen de geurmoleculen en onze receptoren.

Elke reukcel heeft verscheidene fijne vezeltjes, trilhaartjes die met het neusslijmvlies zijn verbonden. Elke vezel heeft een receptor die de aanwezigheid van aromatische moleculen registreert en die de informatie langs de zenuwbanen naar de hersenen geleidt. De receptoren zijn verschillend van vorm. De geurmoleculen zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Elke geurmolecuul wordt door die receptor opgevangen, die er qua vorm mee overeen stemt. De verscheidenheid aan vormen van de receptoren stelt ons in staat om de complexiteit van geuren te onderscheiden, daar de meeste geuren meer dan één element bevatten, bv. zoet, bloemengeur en ondertoon hout. Wij kunnen ongeveer 10.000 verschillende geuren herkennen.

De reukkwab in de hersenen is verbonden met de hypothalamus die het endocriene-systeem en het autonome zenuwstelsel regelt.

Het ruiken van een geur is verbonden met emoties door het limbisch systeem.

Het limbisch systeem heeft te maken met alle activiteiten die met overleven te maken hebben. Slaap, honger, dorst, herinnering, seksuele respons en de reukzin.

Etherische oliën hebben het vermogen het limbisch systeem wakker te schudden en te stimuleren. Zij kunnen ook de hersenhelften met elkaar in balans brengen.

Het verband tussen hersenen, geest en lichaam is van essentieel belang voor de aromatherapie.

Geuren kunnen je hart raken!

 

Hoe etherische oliën te gebruiken?

Verdampen in aromalamp, geurstenen, geurkruikje of elektrische olielamp.

Massageolie maken

Therapeutische wrijfolie maken

Voetbad , zitbad. (met neutrale badolie en evt. dode zeezout)

Kompressen

Stoombad

In stofzuigerzak

Op kussen

Parfum in jojoba-olie

In auto, schoenen of droger.

In klei: bij spierpijnen, huidproblemen en pijnen.

Puur: alleen Lavendel en Tea tree.

 

Dosering:

 

Bad:

 

 • neutrale badolie met 8 druppels etherische olie – minstens 15 min blijven zitten.
 • Kinderen 6 – 12 kg. 1 druppel
 • Kinderen 12 – 25 kg. 2 druppels
 • Kinderen 25 – 38 kg. 3 druppels
 • Kinderen 38 – 50 kg. 4 druppels

 

Voetbad: een scheut neutrale badolie en/of 2 eetlepels dode zeezout – 5 dr. Etherische olie. Minstens 15 min. Met je voeten in het water blijven.

 

Massageolie:      

 • Standaard 4 dr. op 10 ml = 2%
 • Baby’s en zieken 1 dr. op 10 ml
 • Kinderen onder de 6 jaar 2 dr. op 10 ml = 1 %
 • Therapeutische wrijfolie 10 dr. op 10 ml = 5 %